BMW R75Wh

De BMW R75Wh is alleen voor de Duitse Wehrmacht tijdens de tweede wereldoorlog gebouwd, de productie liep van 1941 tot 1945.

De R75Wh is een model op zichtzelf waarbij de basis niet, zoals bij de meeste zijspannen, een solo motor is. De R75Wh is daarmee ook niet als een solo motorfiets te rijden.

De R75Wh is uiterst manoeuvreerbaar en is in te zetten op vrijwel iedere ondergrond, ideaal voor een oorlogsmachine. In 1941 was hij heel modern met een hydraulisch remsysteem, automatische vervroeging en onder meer een gedempte voorvork. Speciaal voor het leger is het zijspanwiel aangedreven, daarmee kan de aandrijving worden gesperd bij glibberige wegen en voor het rijden in terrein kon worden teruggevallen op een lage gearing. De minimale snelheid is dan slechts 5 km per uur. Voor als de oorlog niet helemaal volgens plan verliep was ook een achteruitversnelling aanwezig.
De hele opbouw van de combinatie was zodanig dat er vlot kapotte delen vervangen konden worden. Zo zijn ook alle wielen hetzelfde en konden alle worden vervangen voor het reservewiel welke achterop het span gemonteerd is.
Ondanks het gewicht van 420 kg en een vermogen van slechts 26 Pk is de topsnelheid 90 km/u.
Van de R75Wh zijn er in totaal 18.000 gebouwd, waarvan de meeste verloren zijn gegaan.
Deze is na de val van de muur in 1989 uit de Oekraïne naar Nederland gehaald.
De totale restauratie door ons zelf vond plaats in 2006.

Terug naar alle zijspannen